Resurser

Här nedanför hittar du lite användbara saker för ditt bönesjalsarbete. Denna sammanfattning riktar sig främst till dig som redan varit med i en ”sticka en maska…”-grupp, men även du som söker egen inspiration kan ta del av dessa tips.

 

Stickmönster

En bönesjal kan stickas med precis vilken stickbeskrivning som helst, det väljer du själv utifrån tycke och smak. Med räta maskor och ett fluffigt garn på stora stickor kommer du långt, det är inte kunskapsnivån som är det viktiga.

Om du ändå vill ha ett mönster att börja med, så finns det ett mönster som heter ”I dina händer” som är tänkt till detta ändamål. Länken där du kan köpa mönstret och själv skriva ut hittar du här:

http://www.ravelry.com/patterns/library/i-dina-hander-in-your-hands

Andra mönster hittar du på Ravelry , som är en stickares mönster-himmel, eller via Garnstudio, där alla mönster är gratis.

Letar du efter basmönster för att forma din egen sjal som du vill, kan kanske denna sida vara till hjälp: laylock.org

Hoppas du kan finna något som inspirerar dig att sätta igång!

 

Färgernas betydelse

Färgen på garnet du stickar med har betydelse, därför att det ofta blir en hjälp när man stickar och ber, att hålla fokus på ett eller flera böneämnen för mottagaren.

Olika färger har traditionellt sett stått för vissa saker, vi har kyrkoårets färger, samt hur olika färger symboliserat olika saker i Bibeln. Denna lista är ett försök att sammanfatta några av färgernas betydelse. Känn dig fri att använda dessa på det sätt som passar dig bäst.

Bärnsten – Guds härlighet, Gud faders omsorg, majestät
Svart -Guds mysterium, djup, det okända som vi inte vet om än
Blå – himlen, helig ande, livgivande vatten, kunskap,nåd, uppenbarelser, helande
Brun – Mänsklighet, sådd, skörd, jord, ödmjukhet, frö, det jordnära
Vinrött – Jesu blods beskydd, rikedom, det nya förbundet, Kristi brud, välsignelse, glädje
Guld – kraft, majestät, guds renande eld, kungavärdighet, välstånd, ära och härlighet
Grön – ny början, växt, hopp, återuppbyggande, glädje, vår, födelse, nytt liv, överföd
Skimrande vitt – (glitter) änglars närvaro, den himmelska världen, Guds sanning
Lavendel – skörhet/sårbarhet, doft, förbön
Orange – mod, passion, kraft, eld skörd, styrka
Rosa – glädje, medkänsla, hjärtats djup, oskuld, sötma, vänskap, mjukhet, inre skönhet
Lila – kunglighet, kungavärdighet, sonskap, arv, rikedom, överflöd, uppfyllelse av den helige Ande (kombintion av blått och rött)
Röd – Jesu blod, offer, kärlek, försoning, syndaförlåtelse
Silver – renande, helig Ande, frihet att skapa, styrka
Vit – renhet, helighet, rättfärdighet, frid och fred, Kristi brud
Gul – uppvaktande, Guds härlighet, glädje, lycka, vänskap, skratt, humor, risktagande

 

Hälsning att skicka med bönesjalarna.

Efter att en sjal är klar och har välsignats, är det dags att överlämna den till mottagaren. Då det är viktigt att det framgår att det är just en bönesjal som mottagaren får, finns här ett förslag på hälsning att skicka med sjalen. Du kan om du vill kopiera texten och skriva ut, och själv fylla i den personliga informationen.

”Detta är en bönesjal som är tillverkad just till dig, _________ för att du ska veta att du är Guds älskade barn. Någon har bett för dig under hela tillverkningsprocessen av denna sjal, för att du ska få läkedom till kropp och själ, tröst och glädje i ditt inre. Den har också välsignats genom handpåläggning innan du nu har den i din hand. När du bär den, får du på ett konkret sätt bli påmind om att du är sedd, omsluten av Guds kärlek och att Han håller dig i sin hand genom alla situationer i livet. Särskilt ber vi för dig att: __________________________________________________________________________________________________________________________________ I Jesu Kristi namn, Amen.

Annat; färger, symbolik mm: _____________________________________________________________________________________________________________________     datum: _______ från: _______”